Είναι νόμιμο;

Ρωτήσαμε αρκετούς νομικούς αν το κόλλημα του αυτοκόλλητου πάνω σε αυτοκίνητο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη ενέργεια και να διωχθεί.

Η άποψη τους είναι πως δεν στοιχειοθετείται παράνομη ενέργεια, και επιπλέον πως κανένα δικαστήριο δεν θα καταδικάσει ακτιβιστή πεζό που δρα με γνώμονα το κοινό καλό. Όμως στην πραγματικότητα, το ερώτημα θα απαντηθεί μόνο αν και όταν κάποια υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

Ένας δικαστής που μας μίλησε, είπε: «Εγώ όχι μόνο θα σας αθώωνα, αλλά θα επαινούσα δημόσια την πράξη του ενεργού πολίτη!»

Στην ερώτηση που δεχόμαστε συχνότερα, αν δηλαδή αποτελεί φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η απάντηση είναι ΟΧΙ! Ακόμη κι αν χρειαστεί να το βρέξει κανείς με νερό ή οινόπνευμα για να το βγάλει, το κόλλημα δεν αποτελεί φθορά διότι αποκολλάται χωρίς να αφήσει ίχνη.

Σε κάθε περίπτωση ας μη ξεχνάμε ότι:

  • οι ενέργειές μας υπερασπίζονται ένα κοινωνικό αγαθό και προτάσσουν το κοινό καλό από την ατομική βόλεψη
  • είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε –και δικαστικά- για το δίκαιο του σκοπού μας
  • έχουμε ήδη αρκετούς εθελοντές, κάποιους με αναπηρικά αμαξίδια, που περιμένουν την πρώτη μήνυση κατά των Πανθήρων για να εμφανιστούν στο δικαστήριο και να ρωτήσουν το δικαστή τίνος το δικαίωμα είναι σημαντικότερο, του πεζού που θέλει να μετακινηθεί, ή του οδηγού που θέλησε να παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο...
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *