Συχνές ερωτήσεις!

…και οι απαντήσεις τους

Γιατί αργεί τόσο η παραγγελία μου;

Επειδή δεν είμαστε κερδοσκοπική εταιρεία αλλά εθελοντές με καθημερινές εργασίες κλπ που κάνουν τις αποστολές στον ελεύθερο χρόνο τους, Κυριακές και νύχτες, ο χρόνος απόκρισης είναι αβέβαιος και μπορεί να φτάσει τις 3 εβδομάδες.

Γιατί κολλάμε αυτοκόλλητα;

Για να αναδείξουμε το θέμα της παράνομης κατάληψης πεζοδρομίων και χώρων του πεζού από αυτοκίνητα. Για να δείξουμε ότι δεν είμαστε πεζοί-ραγιάδες που δεχόμαστε να μας καταπατούν το χώρο και την αξιοπρέπεια. Για να “ενοχλήσουμε” τον παραβάτη οδηγό όπως μας ενόχλησε κι αυτός, για να τον “κράξουμε” κοινωνικά χωρίς να προξενήσουμε ζημία στο αυτοκίνητο. “Κόντευα να πάθω εγκεφαλικό όταν έβλεπα αυτοκίνητο να μου κλείνει το δρόμο” μας είπε φίλος αυτοκολλητής. “Τώρα του κολλάω το αυτοκόλλητο και φεύγω χαμογελώντας!”

Έχω προμηθευτεί αυτοκόλλητα αλλά δεν τολμώ να κολλήσω το πρώτο.

Μην ανησυχείτε. Η στιγμή θα έρθει μόνη της. Κρατήστε τα στην τσάντα ή την τσέπη, και διαδώστε την ιδέα σε φίλους δείχνοντας, ή χαρίζοντάς τα!

Κάποιο αυτοκίνητο κλείνει την είσοδο του αυτοκινήτου μου στο πάρκιγκ ή την πυλωτή. Μπορώ να του κολλήσω;

Το αυτοκόλλητο δημιουργήθηκε για χρήση από τους πεζούς, αλλά σε περίπτωση κραυγαλέας “γαϊδουριάς” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έτσι.

Ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο κλείνει επανειλημμένα το πεζοδρόμιο, τη διάβαση, την πρόσβαση. Του έχω κολλήσει πολλές φορές και επιμένει. Τι να κάνω;

Να μην του ξανακολήσετε. Η επανειλημμένη αυτοκόλληση οδηγεί σε προσωπική αντιπαράθεση και “βεντέτα”. Γι αυτή την περίπτωση υπάρχει η αστυνομία. Καλέστε τη δημοτική αστυνομία ή το 100. Κάποτε θα έρθουν…

Είμαι ανάπηρος και μου έχει παραχωρηθεί θέση στάθμευσης δίπλα στο πεζοδρόμιο, την οποία καταλαμβάνει συστηματικά γείτονας. Μπορώ να του κολλήσω αυτοκόλλητο;

Παρ’ότι είστε στο κέντρο της προσοχής και της καρδιάς των streetpanthers, η απάντηση είναι όχι. Τα αυτοκόλλητα δεν μπορούν να λύσουν τις διαφορές μεταξύ γειτόνων (μπορούν μόνο να τις επιτείνουν) ούτε να επιβάλουν το δίκιο. Καλέστε την αστυνομία, αυτή μπορεί!

Μου κόλλησαν αυτοκόλλητο ενώ δεν ενοχλούσα τους πεζούς.

Υπάρχουν πάνω από μία απαντήσεις. Ίσως νομίζατε ότι δεν ενοχλείτε, αλλά κατά την εκτίμηση κάποιου περαστικού ενοχλούσατε. Ίσως σας το κόλλησαν στο προηγούμενο παρκάρισμα και δεν το είδατε τότε. Ίσως έγινε λάθος εκτίμηση αυτού που σας το κόλλησε. Συμβαίνει κι αυτό υπό συνθήκες στρες. Τέλος, σε μια κίνηση χιλιάδων πολιτών, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την υπερβολική, ακόμη και ανεύθυνη χρήση του αυτοκόλλητου. Γι αυτό υπάρχουν πίσω από κάθε αυτοκόλλητο, κανόνες συνετής χρήσης.

Είστε απαράδεκτοι! Μου κολλήσατε αυτοκόλλητο και μου κάνατε επιπλέον ζημία στο αυτοκίνητο (σπάσατε τον καθρέφτη ή το τζάμι ή μου ξύσατε την πόρτα κλπ)

Δεν είμασταν εμείς! Το αυτοκόλλητο υπάρχει ακριβώς για να αποφεύγεται άλλου είδους παρέμβαση στο αυτοκίνητο. Η πιο πιθανή απάντηση: η προκλητική σας στάθμευση εξαγρίωσε κάποιον άλλο διερχόμενο, ο οποίος δεν γνώριζε τη λύση streetpanthers, και έβγαλε την οργή του με τον τρόπο που εμείς δεν εγκρίνουμε.

Τι κάνουμε αν μας δει ο οδηγός ενώ του κολλάμε αυτοκόλλητο;

Η ερώτηση διατυπώνεται και έτσι “τι κάνετε όταν σας πιάσουν στα πράσα;”, αν και για μας μπαίνει αντίστροφα: “…όταν εμείς τους πιάνουμε στα πράσα και τους παρασημοφορούμε”. Εξηγούμε ευγενικά ότι έχει καταλάβει προκλητικά το χώρο που προορίζεται για τους πεζούς. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι παρόντες οδηγοί ξέρουν ότι “έχουν λερωμένη τη φωλιά τους” και περιμένουν την αποχώρηση του αυτοκολλητή πεζού για να ξεκολλήσουν (και να φυλάξουν?) το αυτοκόλλητο.

Είναι νόμιμο;

Υπάρχει ειδικό κομμάτι “Νομικά ζητήματα” στο βασικό μενού. Πάντως δεν είναι παράνομο.

Τι σας φταίει το ζωάκι ο γάιδαρος και τον διασύρετε με αυτό τον τρόπο;

Ίσως η πιο δικαιολογημένη ένσταση. Δε μας φταίει σε τίποτε, χρησιμοποιήσαμε μια διαδεδομένη έκφραση της γλώσσας μας που δηλώνει εγωιστική συμπεριφορά με περιφρόνηση για τους άλλους. Στο κάτω-κάτω, δεν επινοήσαμε εμείς τη λέξη “γαϊδουριά”…

Γιατί κολλάει τόσο πολύ; Είναι ενοχλητικό και δε βγαίνει με τίποτε από το παρ-μπριζ.

Κολλάει για να ενοχλεί όπως ενόχλησε η συμπεριφορά του παράνομου οδηγού. Όπως είπε κάποιος έμπειρος αυτοκολλητής, “ξεκολλώντας το, ας χάσει ο οδηγός λίγο από το χρόνο που κέρδισε παρκάροντας παράνομα”.

Το αυτοκόλλητο δεν κολλάει αρκετά καλά. Βγαίνει αμέσως.

Αν στο τζάμι που θα κολληθεί υπάρχει σκόνη, τότε ξεκολλάει εύκολα. Πριν κολλήσουμε, καθαρίζουμε. Το πόση σκόνη αφαιρούμε μπορεί να αποτελεί και επιλογή του αυτοκολλητή, ανάλογα με την ενόχληση που θέλει να προκαλέσει.

Λέτε ότι πωλούνται 8 ευρώ τα 100, αλλά εμένα ένα κατάστημα μου ζήτησε παραπάνω!

Οι τιμές είναι δεσμευτικές για οποιοδήποτε σημείο διαθέτει τα αυτοκόλλητα και τα άλλα έντυπα. Αν βρείτε διαφορετικές τιμές ειδοποιήστε μας, θα το διορθώσουμε!

Τα πουλάτε τα αυτοκόλλητα; Ωραία μηχανή βρήκατε για να βγάζετε λεφτά!

Πραγματικά, είμαστε μια κίνηση πολιτών που χρηματοδοτεί τις δράσεις της χωρίς εξωτερική οικονομική στήριξη! Τα έσοδα από τις πωλήσεις μας επιτρέπουν να ξανατυπώνουμε τα έντυπά μας και να τα μοιράζουμε δωρεάν σε εκδηλώσεις, ακόμη και σε όποιον δεν έχει την άνεση να τα πληρώσει. Για να είμαστε εντάξει φορολογικά έχουμε συστήσει αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, και κάθε πακέτο που φεύγει έχει μέσα τη νόμιμη απόδειξη.

Πάντως είναι αλήθεια ότι είμαστε πολύ πλούσιοι. Τα ιδρυτικά μέλη, οι φίλοι και όλοι οι εθελοντές, παρ’ότι δίνουν αφιλοκερδώς το χρόνο, τις γνώσεις και τις γνωριμίες τους, πλουτίζουν συνεχώς από την εμπειρία που λέγεται streetpanthers!

Είναι αλήθεια ότι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμη και μέλη της κυβέρνησης έχουν στην τσέπη ή την τσάντα τους αυτοκόλλητα των streetpanthers;

Ναι